Architectuurtrends 2019, wat kunnen we dit jaar verwachten?

We leven in roerige tijden. Veel technische ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op. Onze hectische levensstijl zorgt voor veel prikkels. Hierdoor krijgen we nieuwe behoeftes. Meer dan de helft van de mensen woont in de stad. Zij beschikken over kleinere ruimtes dan voorheen. Tot rust komen wordt steeds moeilijker mede door het ontbreken van de verbinding met de natuur. De mens krijgt steeds meer behoefte aan rust en de mogelijkheid om op te laden. Een huis is meer dan ooit een thuis: een plek om te ontsnappen aan de dagelijkse hectiek. Maar wat betekent dit concreet voor de ontwikkelingen op het gebied van architectuur?

De belangrijkste architectuurtrends 2019 op een rijtje:

Natuurlijke verbinding

We willen steeds meer in verbinding staan met de natuur. Dit zorgt voor rust en de mogelijkheid om op te laden. Door slimme verbindingen van binnen naar buiten en het gebruik van veel glas maken we letterlijk een verbinding van binnen naar buiten en van buiten naar binnen

Opladen

Mensen krijgen steeds meer behoefte aan rust. De mogelijkheid om op te laden wordt zowel binnen- als buitenshuis gezocht. Binnen door een ruimte te creëren waarbij men zich terug kan trekken, denk aan een slaapkamer met wellnessruimte of een heerlijke relaxhoek. Buiten wil men optimaal genieten van de ruimte. Een extra ruimte, zoals een buitenkeuken met veranda of een wellnessruimte zien we ook in 2019 veel terugkomen. Voor een optimale beleving dienen binnen en buiten naadloos in elkaar over te lopen.

Slimme ruimtes

Slim omgaan met ruimtes, vaak omdat er minder leefruimte beschikbaar is, zal ook in 2019 de trend zijn. De beleving van de ruimte is belangrijker geworden: we willen ons prettig en op ons gemak voelen. Maar ook op technisch gebied moet de ruimte slim zijn en de nieuwste snufjes bevatten. Alles met als doel het leven zo comfortabel mogelijk te maken. Gemak dient de mens. Daarnaast gelden argumenten als veiligheid en efficiënt energiegebruik. Mensen willen in control en flexibel zijn. Door toepassing van slimme techniek kan aan deze wensen worden voldaan. De meeste slimme toepassingen zullen we in de keuken en badkamer vinden.

Authenticiteit en flexibiliteit

Massaproductie is uit. Authenticiteit is het sleutelwoord. In 2019 is het motto “minder en meer puur”. Ook in het ontwerp gaan we meer eigenheid zien. Ruimtes krijgen meerdere functies. Denk bijvoorbeeld aan een woon/werk plek. De vensterbank, de gang en de kast kunnen in mum van tijd een productieve ruimte worden door slim gebruik te maken van materiaalcombinaties. Meer en meer wordt gekeken naar vrijheid en flexibiliteit op het gebied van wonen. Ook voor de lange termijn. De ruimtes moeten dus in een handomdraai aan te passen zijn aan de dan geldende wensen.

Modulair

Ook in de inrichting zien we de hang naar flexibiliteit in de vorm van een modulair interieur. Een modulair interieur bestaat uit componenten met een bepaalde functie. Als de componenten aan bij of aan elkaar worden gekoppeld, bieden deze een verscheidenheid aan functies. Dit is duurzaam, multifunctioneel en zeer goed aan de wensen per bewoner aan te passen.

Duurzaam wonen

We leven in verschillende werkelijkheden. Denk aan games en virtuele reality. We passen ons naadloos aan, afhankelijk van de rol die wordt verwacht. We zijn enorm flexibel en deze flexibiliteit eisen we ook in onze woning. 2019 staat in het teken van milieuvriendelijk en duurzaam wonen. Dit zien we ook terug in natuurlijke materialen zoals bamboe, natuursteen en marmer. Natuurlijke materialen en een mix en match van kleuren, materialen en functies. We zien in 2019 onverwachte combinaties in functionaliteit, decoratie en rituelen. Gelaagdheid, trapstructuren, perforaties, ruwe gebakken materialen, vooral niet te strak afgewerkt is de trend. Ook het gebruik van ogenschijnlijk tegengestelde materialen is geoorloofd: van zacht naar ruw en van mannelijk naar vrouwelijk. Ook in materiaal- en kleurkeuze zien we dit terug: zwart versus wit, vierkant versus rond, ondoorzichtig versus doorzichtig en mat versus glanzend. Juist deze uitersten versterken het exterieur en interieur en maken het geheel een spannende combinatie.

Vrijblijvende afspraak maken?