Hoe gaat u straks wonen? Misschien heeft u daar wel eens over nagedacht. Omdat uw woning of uw tuin te groot wordt, niet langer geschikt is voor u of omdat u zorg in de buurt steeds belangrijker gaat vinden. Een woning die nu goed bij u past, kan als u ouder wordt, immers minder geschikt voor u zijn. Wilt u graag zelfstandig wonen, maar ook voorzieningen delen? Dan is gemeenschappelijk wonen misschien iets voor u. Dat kan in een woongroep maar ook in een woongemeenschap, bijvoorbeeld op een boerenerf. Gezelligheid is dichtbij en tegelijkertijd heeft u privacy. Een mooie combinatie.

Gemeenschappelijk wonen

Gemeenschappelijk wonen kan op veel manieren. Vrijstaand of in een flat, grootschalig of heel klein, op het platteland of middenin de stad. In alle gevallen is er een gemeenschappelijke ruimte. Dat kan een tuin zijn, of een overdekte ruimte voor activiteiten en ontmoeting. De bewoners vormen samen een vereniging. Ze helpen elkaar als dat nodig is.

Collectief Particulier Opdrachtgeverschap

U kunt zelf een woongroep of woongemeenschap beginnen. Bijvoorbeeld door samen met anderen iets nieuws te bouwen. Dat kunt u doen in een Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). Bij CPO zijn de toekomstige bewoners zelf projectontwikkelaar. Gedurende het gehele ontwikkel- en bouwtraject nemen zij (georganiseerd in een vereniging) de beslissingen. Ze hebben dus zelf de regie bij de ontwikkeling en de bouw. Ze kiezen een architect en een aannemer en werken direct samen met alle professionele partijen in het bouwproces.

Ook een CPO opstarten? Wij helpen u graag verder.

Blijf op de hoogte!