Hoe wilt u vandaag en in de toekomst wonen? Wat is nou de ideale manier van wonen in welke levensfase? Voor ons als architectenbureau met disciplines op het gebied van gebiedsontwikkeling, architectuur, interieurarchitectuur en landschapsarchitectuur, vragen waar wij ons continu mee bezig houden. In dit artikel leggen wij een van de laatste trends op woongebied uit: het boerenerf met boerderijwoning en woonschuur (schuurwoning).

Boerenerf wonen

Het platteland is steeds meer in trek. Een rustig plekje in een landelijke omgeving, dat is wat men wil. Dit is echter vaak makkelijker gezegd dan gedaan. De welstandseisen in het buitengebied zijn hoog, want het ontwerp moet naadloos passen in de landelijke omgeving. The Citadel Company adviseert u graag in de mogelijkheden en begeleidt u in het hele proces. Vernieuwend wonen op een (nieuw of bestaand) boerenerf. Royaal en rijk, in de natuur, met moderne architectuur die verwijzingen maakt naar het agrarische karakter. De volumes zijn dusdanig groot dat er met meerdere bewoners op één erf gewoond kan worden.

Dit brengt voordelen met zich mee: het onderhoud van het erf kan gezamenlijk worden verzorgd en de kosten ervan kunnen gedeeld. Wel de kwaliteit van het landelijk gebied, maar niet het werk. Een volgend voordeel is dat je met een dergelijk collectief specifieke doelgroepen kan aanspreken. Bijvoorbeeld bewoners met een zorgbehoefte, mensen die graag een kantoor aan huis willen of juist jonge ondernemers die met een kleine studioruimte willen starten.

De mogelijkheden zijn groot en de kwaliteit van een dergelijke locatie is prachtig. Het boerenerfconcept kan en binnen dit concept, van klassiek tot uiterst modern. Het gezamenlijke erf is niets anders dan een fraai ingerichte straat of plein, maar dan exclusief ontworpen en uitsluitend bestemd voor de aanwonenden en zeer ruim van opzet.

Schuurwoning (woonschuur) en boerderijwoning

Veel mensen vragen zich af wat er nu precies met een schuurwoning en boerderijwoning wordt bedoelt. Eigenlijk is dat simpel uit te leggen. Het verschil zit in de mate van afwerking en versieringen van de buitenzijde van de woning. Een schuurwoning heeft een eenvoudige hoofdvorm zonder franje, want de vrijheid met glas, materiaalkeuze en afwerking is hier juist heel groot. Naast schuurwoningen, heeft ieder erf ook een hoofdwoning (boerderijwoning). Bij deze woning kan men net zoals bij een boerderij heel veel details aanbrengen. Denk hierbij aan luiken, rollagen, verschillend metselwerk, dakkappellen en roedes. Naast schuurwoningen, heeft ieder erf ook een boerderijwoning. Bij deze woning kan men net zoals bij een boerderij heel veel details aanbrengen. Denk hierbij aan luiken, rollagen, verschillend metselwerk, dakkappellen en roedes.

Boerenerf Lemelerveld_boerderijwoning rieten kap_Architectenbureau The Citadel Company
Architectenbureau The Citadel Company Architectuur Vrijstaande villa landelijk
Architectenbureau The Citadel Company Architectuur Schuurwoning met zwart houten gevelbekleding en gebinten