Project omschrijving

Stedenbouwkundig plan Agnieten College Nieuwleusen

Het beeldkwaliteitsplan is in de eerste plaats bedoelt om inspiratie te bieden, mogelijkheden te tonen en ruimte te laten voor eigen inbreng zodat de locatie tot een hoogwaardig plan wordt uitgewerkt. Om daarbij de overkoepelende ruimtelijke kwaliteit te garanderen en onderlinge samenhang te creëren, zijn er diverse criteria gesteld.

Beeldkwaliteitsplan Agnieten College

Het plan bestaat uit één gezamenlijk hof dat wordt ontsloten via de Zwaluwlaan. Het hof bestaat uit zes vrijstaande, en zes twee onder één kap woningen. De woningen zijn met de voorzijde gericht op het hof en hebben aan de achterzijde een zachte overgang richting de openbare ruimte. De opzet van de verkaveling is groen ,ruim en gevarieerd. Om dit beeld te realiseren is er gekozen voor een verspringende rooilijn. Hierdoor ontstaat binnen het hofje steeds weer een ander perspectief.

Er zit veel lucht tussen de kavels en richting de erfgrenzen. Het groene hof geeft lucht in de centrale ruimte waar iedereen samen komt. In het plan hebben de woningen een statig karakter. Door het toepassen van hoge steile dakkappen en witte vlakken in het metselwerk ontstaat een hoogwaardige uitstraling.

Groen karakter

Uitgangspunt in het plan is dat het hofje één familie is waarbij elke woning zijn eigen individuele karakter krijgt. In typologie is een duidelijk onderscheidt in de verkaveling met vrijstaande woningen aan de westelijke en noordelijke kant en de twee onder één kappers aan de oostelijke zijde.

In het plan is gekozen voor een eenheid in materiaal en kleurgebruik. Daarbij is er door te spelen met accenten ruimte voor eigen expressie waardoor elke woning binnen de familie zijn eigen individuele karakter krijgt.

De groene erfafscheidingen zorgen voor een groen karakter en dragen bij aan de dorpse sfeer. Door in het plan een deel van de bestaande bomen in te passen ontstaat een volwassen groenbeeld waardoor de wijk op gaat in de bestaande omgeving.