Small House

Oorsprong small house

Het principe van kleiner wonen is ontstaan in Amerika: als tegenhanger van het verdienen van veel geld en het wonen in een groot huis met een grote auto. Wilde men eerder door op deze wijze te gaan wonen een woonlastenvermindering realiseren, tegenwoordig kiest men bewust voor een duurzame woon- en levensstijl. Een zo klein mogelijke ecologische footprint en een andere manier van leven zijn dus vaker het uitgangspunt.

Definitie small house

Een small house is het iets grotere broertje van het tiny house. Men spreekt van een small house bij een woonoppervlakte van maximaal 90 vierkante meter. Het is een volwaardig, vrijstaand huis dat op een innovatieve manier is gebouwd.

Materialen small house

Een small house wordt meestal gebouwd van natuurlijke materialen of materialen die op een ecologisch verantwoorde wijze zijn verkregen, bijvoorbeeld hout, riet en kurk. Hoewel een small house klein is wordt er wel zorg besteed aan de architectuur en vormgeving. De vormgeving is extra van belang, want door de beperkte leefruimte is praktisch indelen een must.

Small house

Een small house wordt net zoals zijn kleine broertje het tiny house zo gemaakt en zo bewoond dat de mens een zo klein mogelijke belasting vormt voor haar omgeving. Dat houdt in dat deze woning meestal in een natuurlijke omgeving wordt geplaatst.

Voordelen en nadelen small house

Omdat deze kleine huizen idealiter zelfvoorzienend zijn wordt ook op de vaste lasten bespaard. Het wonen in een small house is daardoor financieel aantrekkelijk. Ook voor je eigen gevoel kan het wonen in een dergelijke compacte en klimaatneutrale woning interessant zijn. Een kleinere woning dwingt je echter wel om keuzes te maken. De opbergruimte is in deze huizen gering.

Zelfvoorzienend en energieneutraal

Een small of tiny house is meestal zelfvoorzienend of grotendeels zelfvoorzienend. Dat vereist een grote mate van creativiteit en technisch inzicht van de bewoner. Er kunnen verschillende technische voorzieningen worden aangebracht om het energieneutraal te maken. Denk hierbij aan zonnepanelen, zonnekegels en alternatieve verwarmingsmogelijkheden.

Wilt u uw wensen bespreekbaar maken bij ons aan de ontwerptafel?
Vraag hier een vrijblijvende afspraak aan met onze architect!

Hoe bent u bij ons terecht gekomen?