Trends in architectuur 2020

Wat zijn de belangrijkste trends in architectuur voor 2020? Wij zetten ze overzichtelijk voor u op een rij.

1             Andere woonvormen

Door groei van het aantal huishoudens, verstedelijking en vergrijzing is er behoefte aan andere woonvormen dan de traditionele gezinswoningen. Een van de trends die op de behoefte aan andersoortige woonvormen inspeelt is het tiny house of small house.

Tiny house & Small house

Tiny house betekent letterlijk klein huis. Het huis heeft een woonoppervlak van 15 tot maximaal 50 vierkante meter. Een tiny house is een compact en klein huis dan geschikt is voor een minimalistische en milieuvriendelijke levensstijl.
Lees hier meer over een tiny house

Een small house is het iets grotere broertje van het tiny house en heeft een woonoppervlakte van maximaal 90 vierkante meter.
Lees hier meer over een small house

Een tiny house of een small house is een volwaardig, vrijstaand huis dat op een innovatieve manier is gebouwd. Een tiny of small house wordt meestal gebouwd van natuurlijke materialen of materialen die op een ecologisch verantwoorde wijze zijn verkregen, bijvoorbeeld hout, riet en kurk. Hoewel een small  house klein is wordt er wel zorg besteed aan de architectuur en vormgeving. De vormgeving is extra van belang, want door de beperkte leefruimte is praktisch indelen een must.

2             Levensloopbestendig

De groei van het aantal huishoudens zal zich vooral uiten in een toename van het aantal alleenstaande ouderen. Dit vraagt om meer levensloopbestendige woningen.

Ook wij zien de wens voor slapen op de begane grond steeds nadrukkelijker aanwezig, ook bij jongere opdrachtgevers. Slapen op de begane grond brengt niet alleen woongemakken met zich mee. Het levert ook een bijdrage aan het langer wonen en kunnen genieten van de woning.

3             Mix van modern en klassiek

Waren een aantal jaren geleden de klassieke woningen nog populair, tegenwoordig zien we veel animo voor schuurwoningen of juist moderne kubistische woningen. Eigentijds en toch warm en huiselijk is de trend. Dit doen we door gebruik te maken van materialen zoals hout, roestvrij staal en keramische materialen. Ook de baksteen maakt een comeback. De verwerking hiervan is wel anders dan een aantal jaren geleden. Zo kun je bijvoorbeeld voegloos metselen, waardoor de stenen op elkaar gestapeld lijken. Of kies voor een langformaat gevelsteen, zo creëer je een eigentijdse gevel. De materiaalkeuze heeft veel impact op de uitstraling en sfeer van de woning. Juist de combinatie van materialen zorgt voor een mooi en spannend resultaat.

4             Van binnen naar buiten

Er is meer aandacht voor het exterieur. Binnen en buiten gaan meer en meer in elkaar overvloeien waardoor een complete woonbeleving wordt gecreëerd. Of het nu gaat om een tuin of een compleet landschap: een woning is niet compleet zonder een link naar de omgeving.

5             Wonen in de stad

De ontwikkelingen in stedelijk gebied gaan snel. Grond wordt schaars en steeds meer mensen willen dichtbij/of in de stad wonen. Hierdoor verandert de manier van wonen. Kleine kavels en compacte woningen dwingen ons als architecten tot creatieve oplossingen. Zeker op het gebied van lichtinval en ruimtelijkheid. Roomdeviders, lange zichtlijnen en grote glasoppervlakken zijn enkele trends in deze. Ruimte, groen en licht blijft belangrijk, ook in de stad.

6             Duurzaam

Naast architectuur, vormgeving en de manier van wonen zorgt de bewustwording van het milieu ook voor een trend in de woningmarkt. Duurzaamheid is en zal een hot item blijven. We zijn steeds meer doordrongen van het nut van gebruik van duurzame materialen en hun bijbehorende levensduur.
Zonnepanelen gaan onze daken domineren en de gasaansluiting zal langzaam worden verbannen uit de woning. Maar dit is nog maar het begin. Wij verwachten steeds meer en betere ontwikkelingen op het gebied van duurzame energie in de woningbouw.

Vrijblijvende afspraak inplannen

Blijf op de hoogte!