Om het tekort aan woningen op te kunnen vangen worden steeds vaker kantoren omgevormd tot woningen. Bij het strippen en opnieuw inrichten van het pand hoort ook de aanpassingen van de buitenruimte. De vraag daarbij is hoe je een grote stenige parkeerplaats omvormt tot een prettige leefruimte die onderdeel wordt van de woonomgeving. In opdracht van bouwbedrijf van Pijkeren hebben we een nieuwe inrichting mogen maken voor een kantoortransformatie in Deventer. Door de unieke ligging direct aan het Nieuwe Plantsoen kunnen we een tuin maken die onderdeel wordt van deze parkachtige setting maar daarbij wel een eigentijdse uitstraling krijgt.

Landschapsplan

De nieuw aan te leggen tuin op het voormalige parkeerterrein is visueel de tegenhanger van het Nieuwe Plantsoen. De opzet is open en transparant met veel gras en doorzichten als reactie op de verticale donkere wand van het park. De inrichting is tuinachtig maar de maat van de vakken is groot passend bij een park en de maat en schaal van de kantoren. De tuin is daarbij uit drie lagen opgebouwd. De basis vormt een groot grasvlak, deze vormt een rustig groen tapijt. Daarin gestrooid liggen ovale vlakken. Deze ovalen bestaan uit borders met een brede betonrand en vormen een sterk contrast met de natuurlijke, losse uitstraling van het park. Door de plantvakken in de ovalen verlaagd aan te leggen, kunnen zij gekoppeld worden aan de dakafvoer en tijdens piekbuien het water opvangen en infiltreren naar de ondergrond. De ovalen zijn zo gepositioneerd dat er vanaf het wandelpad nooit direct zicht is op het terras. Door de bordervakken ook aan de voorzijde van het gebouw terug te laten komen vormen zij stapstenen die beide zijden met elkaar verbinden. De derde laag vormen de bomen. In de tuin zijn deze laag en meerstammig. Ze vormen gecultiveerde parasollen die de tuin diepte geven. Bijzondere plekken zoals het terras en de entree tot het park worden gemarkeerd met grote solitaire parkbomen. Bij de aanleg van het terras is er rekening gehouden met de bezonning. Direct bij de achteruitgang een groot terras op de ochtend zon dat vanuit de woningen op korte afstand beloopbaar is. Daarnaast is er op het gazon een grote ruime plek open gehouden voor een informele plek op de middag en avondzon.

Doorwaadbaarheid omgeving

Door een aantal belangrijke langzaamverkeersverbindingen te verbeteren kan de doorwaadbaarheid van de omgeving rondom het voormalige kantoor worden vergroot. De eerste loopt oost west en is een scharrelroute die de verschillende wijken met elkaar verbindt. Door op beide taluds een luie trap aan te leggen ontstaat een informele route die makkelijk bruikbaar is, maar ondergeschikt is aan het hoofdnetwerk. De tweede route is een extra entree tot het Nieuwe Plantsoen. Door een extra rondje aan het park toe te voegen wordt het netwerk van wandelpaden versterkt en de toegankelijkheid vanuit de buurt vergroot.

Kathinka Hoek – Stedenbouwkundige bij The Citadel Company.

Blijf op de hoogte!