Project omschrijving

Dijkmoment Zwolle

Met trots presenteren wij u de architectuur Dijkmoment Zwolle. In 2013 kwamen Dick en Esther Meussen bij ons met het ideeën voor een horecagelegenheid op een unieke plek. Landelijk gelegen in de Poort van het Vechtdal was dit echtpaar bedrijvig met minicamping ‘Vecht Enzo’. Hun wensen voor een horecagelegenheid zijn aangewoekerd door plannen van de Provincie om diverse ‘Dijkmomenten’ aan de Vecht te gaan realiseren.

Voorheen was het bijna onmogelijk om op deze prachtige locatie een project als dit te realiseren. ‘Een gebouw op een dijk, daar krijg je nooit toestemming voor’, was een uitspraak dat nog steeds nagalmt in onze oren.

Toch hebben wij, uiteraard samen met initiatiefnemers en met veel medewerking van waterschap groot Salland, in een korte periode een prachtig ontwerp bij de gemeenteraad neergelegd ter goedkeuring. Met groot dank aan Waterschap groot Salland, de gemeenteraad en de Vechtcorridor Noord zijn wij er uitermate trots op dat The Citadel Company deel heeft uit mogen maken aan dit prachtige project, aan de voet van de ‘Vecht-dijk’ bij Zwolle.

Na een soepele bouw staat er nu aan de Hessenweg een prachtig gebouw waar u zowel in de zomer als in de winter welkom bent voor een kopje koffie, uitgebreide lunch of een warme maaltijd. Daarnaast biedt Dijkmoment Zwolle uitstekende verblijfsmogelijkheden als een bed & breakfast (B&B) of om een feest en zakelijke meetings te houden. Bezoek de website http://www.dijkmomentzwolle.nl/ voor meer informatie.

Fotografie: Egbert de Boer

Architectuur

“Dijkmoment” was bij de start reeds de naam van het ontwerp. Eén van de belangrijke punten langs de Vecht waarbij gepauzeerd, opgestapt kan worden of we nu praten over wandelen, fietsen of varen.
Vanaf Zwolle één van de eerste punten die dient als poort. Een poort die de mens toegang biedt tot de Vecht.
Een in het oog springend object dat zich tegelijk voegt bij de agrarische setting waarbinnen het is gesitueerd.
Vanaf het water gezien, te observeren als een neergedaalde agrarische massa liggend op de dijk. Waarbij het langgerekte volume met de richting van de dijk meeloopt. Iets gedraaid, als ware het volume zich willen ingraven in de dijk.
Het bouwen in de dijk is uitgesloten en daarom is de massa op gepaste afstand gesitueerd en tussen beide massa’s is er grond aangevuld om zo optisch een ogenschijnlijke versmeting van beiden te realiseren.
Aan de lage zijde van de dijk, ervaar je het volume in zijn totaliteit. Extra hoog en formeel. Een zwarte massa tegen het groen van de dijk.
Deze zijde functioneert dan ook als formele entree van het pand. Dit in contrast tot de informele en toegankelijke zijde vanaf de dijk.
Meer nederig om balans te brengen in het aanwezig zijn in de natuur en het hierin opgaan.