Zeven lagen van permacultuur

Afgelopen woensdag was in Olst het congres natuurinclusief bouwen: interessante lezingen over hoe je biodiversiteit, klimaat en daarmee gezondheid kan vergroten. In één van deze lezingen kwamen de zeven lagen van permacultuur voorbij. Natuurlijk kennen wij permacultuur waarbij je een tuin niet langer omspit maar door middel van planten en bodemleven zichzelf laat vernieuwen. Dit ging echter een stap verder. Interessant aan de benadering is dat door een goede menging van soorten in verschillende hoogte aan te brengen, je bijdraagt aan biodiversiteit maar ook aan waterbuffering en koeling. Daarnaast zorgt de opbouw in lagen voor minder onkruiddruk en daarmee uiteindelijk ook minder onderhoud.

Bij het kiezen van de planten wordt zoveel mogelijk diversiteit ingebracht om de flexibiliteit te vergroten. Om dat te bereiken wordt gewerkt met zeven lagen: hoge bomen, lage bomen, struiken, de kruidlaag, knolgewassen, bodembedekkers en klimplanten. Daarbij moet elke soort minimaal drie functies moet hebben. Zo kan een bessenstruik bijvoorbeeld bodemerosie tegengaan, bessen produceren, CO2 en water omzetten in bladeren die op de grond vallen en daar voeding voor andere planten vormen en bescherming bieden aan vogels (die helpen slakken en rupsen te bestrijden).

Toepassing in openbare ruimte

Dit principe is natuurlijk ook heel goed toe te passen in de openbare ruimte. In plaats van beplantingsplannen op beeld te maken, vraagt dit om een hele nieuwe manier van inrichten van openbare ruimte. Hoe kun je soorten in plantvakken mengen, zodat er meer diversiteit ontstaat en bij de eerstvolgende grote plaag (essentaksterfte, buxusmot, bacterievuur etc.) niet meteen hele grote structurerende elementen uitvallen. Natuurlijk vraag zo’n opbouw in lagen ook om ruimte dus niet alle plekken zullen even geschikt zijn, maar zou het niet interessant zijn als we nieuwe verbindingen door wijken kunnen maken waardoor bebouwd gebied niet langer een barrière is maar een natuurlijke verbinding tussen landschappen. Benieuwd hoe deze principes toegepast kunnen worden in stedenbouwkundige plannen bekijk dan eens de volgende link: https://issuu.com/olst-wijhe/docs/ontwikkelingsplan_olstergaard

Kathinka Hoek – Stedenbouwkundige bij The Citadel Company.

Blijf op de hoogte!